Hogyan előzi meg a víz és csatorna tervezés a dugulásokat?

Víz és csatorna tervezés kihagyhatatlan szolgáltatás

Víz és csatorna tervezés hiba - Uniqa székház
Víz és csatorna tervezés hiba – Uniqa székház

Sok lakásban hiába ügyelnek a lefolyók rendszeres tisztítására, akkor is gyakran kialakulnak a kisebb-nagyobb dugulások. Sok esetben hiába minden praktika: a probléma forrása a csatornahálózat hibás kialakítása. Előrelátó víz és csatorna tervezés segítségével megelőzhető a dugulások egy jelentős része is.

Sok esetben a dugulás kialakulásának műszaki okai vannak, melyek a helytelen kivitelezésből, az előrelátás nélküli tervezésből erednek. E hibák egy részét már az építkezéskor elkövetik. Sok házban túl kicsi a csövek lejtése, vagy túl kanyargósak a gerincvezeték előtti csőszakaszok. Előfordul lényegesen nagyobb kivitelezői hiba is. Vidéki város meghatározó társasházánál találkoztunk azzal a problémával, hogy a házból kivezető főcsatorna folyásiránnyal ellentétesen csatlakozott a városi gerincvezetékre. A következmény: állandó dugulások, esős időszakban visszafolyó szennyvíz, rendszeres csatornaszag. A kivitelezői hibákat ilyen esetben már megoldani nem lehet, csak kicsit enyhíteni a következményeket.

Hibához vezetnek az átgondolatlan ingatlanbővítések is

A műszaki problémák másik csoportja a helytelen felújításokra és rosszul kivitelezett utólagos ingatlanfejlesztésekre vezethető vissza. A ma 40-50 éves házak jó része átesett már egy-két átépítésen, korszerűsítésen. Ma több és más fürdőszobát használunk, mint a hatvanas években. Új helyiségeket ragasztanak a házhoz, s ezekhez elvárás a külön fürdőszoba is. Az utólagos hozzáépítések jelentősen megterhelik az eredeti csatornahálózatot. Sok esetben a rákötések csak kisebb-nagyobb furfanggal valósíthatók meg.

Sok ilyen utólagos toldozásnál derül ki, hogy túl sok a kanyar a csatornarendszerben, hosszúak a benti csőszakaszok, kicsi az esése a csatornának. A végeredmény szinte ugyanaz minden esetben: a szennyvíz nehezen folyik le, gyakoriak a dugulások, csatornaszag alakul ki a vizes helyiségekben. Néhány apró víz és csatorna tervezési hiba évekre megkeseríti a lakók életét. E hibák egy része előre látható, s már a közművek kialakítása során megelőzhető.

A helyi szokások átgondolása már a csatornatervezés során

A víz és csatorna tervezés során alaposan át kell gondolni az ingatlan jövőbeli lehetőségeit és használatának módját is. Vajon lesznek-e majd bővítések? Szükség lesz-e új rákötésekre, új épületek vagy épület-elemek bekötésére a meglévő rendszerbe?

Lényeges kérdés, hogy változik-e a későbbiek során a használat módja? Felépül ma egy társasház, elsősorban a lakók igényeinek a kiszolgálására. De lehet, hogy az évek során a lakások nagyobb részét vállalkozások foglalják el, melyek egészen más vízvételi és csatornahasználati igényekkel lépnek fel. Például egy étterem nyílik a ház földszintjén, s az elsősorban lakásokra tervezett csatornahálózatot a főzés és mosogatás napi zsíros, olajos szennyvize terheli majd.

A víz és csatornahálózat használata számos napi meglepetést rejt magában, ha a közművek kialakítását vagy felújítását nem előzi meg a víz és csatorna rendszerek tervezése alapos és átgondolt módon. Már a beruházás kezdeti tervezési szakaszában kérje ki épületgépész mérnökcsapatunk tanácsát, hogy később már ne kelljen kellemetlen meglepetésekkel szembesülnie a víz- és csatornahálózat napi használata során.

Duguláselhárítás

Duguláselhárítás

duguláselhárítás
duguláselhárítás

 

Az otthonunk kényelmes használatához hozzájárulnak a szaniterek megfelelő működése. Azonban a mai rohanó világban, sajnos nem fordítunk rá megfelelő figyelmet, ami előbb vagy utóbb duguláshoz vezet. A dugulás lehet kültéri és beltéri. Ételmaradék, zsír, olaj kerül a mosogató lefolyójába, vagy a vécébe olyan dolgok is lehúzásra kerülnek amiket nem lenne szabad (nedves papírtörlők, egészségügyi betétek, vécépapír guriga, illatosító). De nem minden esetben mi hibázunk. Sokszor a probléma az idő múlásával is keletkezhet (vízkövesedés) vagy a kivitelezés sikeredett rosszul (nem megfelelő lejtés, kis keresztmetszetű lefolyó). Ilyen gondok megoldására jön szóba a duguláselhárítás. A duguláselhárítás történhet magasnyomású vizes (woma) berendezéssel, vagy a sokak által csőgörényként ismert spirálozással. Ezek a megoldások nem járnak bontással. Ha a dugulás nem olyan mértékű akkor a jól bevált házilagos módszerek is eredményre vezethetnek. Mikor, melyik vezet célra? Ezt a probléma leírása után a duguláselhárító szakember tudni fogja. A duguláselhárítás folyamata a következő. Ön észleli a problémát, (nem érdemes húzni, halasztani mert drágább is lehet a duguláselhárítás, ha vár vele) majd megpróbál keresni egy megbízható, jó áron dolgozó szakembert, aki ért is a munkájához. Nem lesz könnyű, de ha szán rá egy pici időt akkor biztosra mehet és akár ezreket spórolhat vele. Pár ok amit érdemes figyelembe venni! Kiszállási díj, alapdíj, folyóméter díj, garancia. Érdemes körbe járni a duguláselhárítás árakat az interneten ezek tudatában, hogy tudjuk milyen árkategóriában mozog a duguláselhárítás. Majd miután ez megtörtént és megtaláltuk a megfelelő duguláselhárító szakembert, felvesszük vele a kapcsolatot (email, telefon). Több kérdést is fel fog tenni, hogy tudja miről is van szó. Milyen felszerelések, és mennyi idő szükséges a dugulás elhárításához. Majd ezek tudatában pontosítja az árat. Érdemes olyan szakembert keresni akinek az árai a helyszínen sem változnak és fix áron dolgozik. A duguláselhárítás ideje függ a dugulás helyétől, mértékétől, illetve a környezeti hatásoktól. A duguláselhárítás általában 1-2 órás munkafolyamat, ennél több csak különleges esetekben fordul elő. Sokszor jobban megéri szakemberre bízni a dugulás elhárítását, mint akár napokig, hetekig kísérletezni a házilagos megoldásokkal.

A dugulások lehetséges helyei

A duguláselhárítás számtalan helyen szükségessé válik

wc duguláselhárítás
wc duguláselhárítás

A dugulásoknak többféle formája van. Egyrészt megkülönböztetünk a dugulás helyétől függően kültéri és beltéri dugulást. A beltéri dugulásnál megkülönböztetjük azokat a keletkezésük helye szerint: mosogató, mosdó, fürdőkád/zuhanytálca, WC. Az is lényeges, hogy valamiféle beleöntött, beledobott anyag okozza azt, esetleg a cső rendellenessége, faágak okozta sérülések stb.
Ahogy többféle dugulás létezik, úgy minden duguláselhárítási megoldás is más és más. Mert ugye nem mindegy, hogy az összegyűlt haj okoz dugulást, vagy épp valami beleesett a WC-be.
A meleg víz sok esetben oldja a dugulást, sok esetben azonban ennél komolyabb eszközöket is be kell vetniük a duguláselhárítással foglalkozó szakembereknek.
A kereskedelemben is kapható lefolyótisztítók sok esetben hatásosak. Ezek zömmel  agresszív, maró anyagok. Nagyon fontos, hogy pontosan olvassuk el a használati utasítást, mert például nem megfelelő hőmérsékletű vízzel nagyobb kárt okozhatunk, mint gondolnánk!
Dugulás ellen mégis a leghatásosabb, legjobb és leggyorsabb megoldás a dugulás elhárítással foglalkozó szakember!
Nem mindenki tudja: a lefolyónak 3 része van, amely eldugulhat:

1. Duguláselhárítás a lefolyónyílásnál

A lefolyónyílásnál gyakran összegyűlik a haj, néhány “beleesős” tárgy stb. Ezt a részt érjük el házilag is a legkönnyebben, és itt vethetők be legjobban a duguláselhárítás házi praktikái.

2.Duguláselhárítás az első csőkanyarulatnál

Az első csőkanyarulatnál szoktak megrekedni az idegen, nagy fajsúlyú tárgyak. Ezek eltávolítása. – különösen bontás nélkül, – már bizony nem egyszerű feladat és csak szakember irányításával történhet. Az is gyakran megesik, hogy nem is tudjuk, hogy valami belesett a lefolyóba.

3.Duguláselhárítás a cső további részein

Az első csőkanyarulat után még nagyon hosszan kanyarog a vezeték és a dugulás bárhol kialakulhat. Azonban a szakemberek a duguláselhárító gépeikkel akár 40-60 méter messze is elérnek bontás nélkül.
A lefolyószűrőről megoszlanak a vélemények. Sokféle, lefolyóba nem illő anyagot összegyűjt, ugyanakkor a lefolyó víz nyomása csökken. Ki-ki másként gondolkodik róla, de inkább jó, mint nem. A kicsi, 4-8 cm-es eszköz szinte fillérekért megvásárolható és rendkívül hasznos mind a fürdőszobában, mind a konyhában.
Az eszköz használata egyszerű, csak bele kell helyezni a lefolyó nyílásába, és segítségével felfoghatóak a hajszálak, ételmaradékok. A mosogató esetében a dugulásokat leggyakrabban az ételmaradékok és a zsiradék okozzák, ezek kiszűrésére alkalmas ez a kis szűrő. A zuhanyzó és a kád esetében a haj-, és szőrszálak jelenthetnek problémát, s akkor is előnyös lehet használata, ha a fürdőkádba folyik a mosógép kivezető csöve.
Abban az esetben, ha nem túl piszkos a víz, mindig alkalmazható a szűrő. Hátránya, amiről fentebb írtunk, hogy  lassítja a víz lefolyási sebességét, ami a lerakódások keletkezéséhez járul hozzá. Annak érdekében, hogy ez ne történjen meg, időnként célszerű elvégezni a mosogató karbantartását! Miután teleengedtük azt forró vízzel, húzzuk ki a dugót, s a forró vizet hagyjuk még egy ideig folyni. Ez hatásos megoldás a lerakódott zsiradék ellen, s a hatást még növelhetjük is pumpálással. Ha csak simán kezet mosunk, vagy kevésbé piszkos munkát végzünk,akkor nem szükséges a vízszűrő használata, hogy a víz lefolyási sebessége ne csökkenjen, és az segítsen levinni a csövekben az esetleges lerakódásokat.

Az emésztőgödrökben is szükséges lehet a duguláselhárítás

Duguláselhárítás az emésztős házaknál is szükséges szolgáltatás

duguláselhárítás woma
duguláselhárítás woma

Ha időközben rákapcsolódunk a közüzemi csatornahálózatra, vagy más okból megszűnik az emésztőgödör funkciója, akkor azt gondosan meg kell semmisítenünk, és be is kell temetni. Ezzel biztosítjuk azt, hogy nem szennyezzük vele a környezetünket, valamint megszüntetjük a balesetveszélyt. Ahol bekötésre kerül a közüzemi csatornahálózat, ott kötelezően rá kell arra csatlakozni, s meg kell szüntetni a ma már kifejezetten korszerűtlen emésztőgödröt.

A városi szennyvízhálózat elterjedésével az emésztőgödrök szerepe megkopott, de sok kisebb településen, faluban még ma is használatos megoldás a szennyvíz összegyűjtésére, tekintettel, hogy még nincs kiépített szennyvízhálózat.
Az emésztőgödör csupán egy földbe ásott lyuknak tűnhet, de ennél többről van szó azért: ezek a gödrök többnyire betonból és acélból kialakított tartályok, melyeknek az űrtartalma változó, 4 és 10 m3 között van. A háztartásokban keletkező szennyvíz itt gyűlik össze, és a jelenlévő baktériumok bontják le kisebb részecskékre még  a konyhai hulladékot is.
Mivel az emésztőgödör befogadóképessége meghatározott, így azt rendszeres időközönként üríteni kell. Ennek a gyakorisága attól is függ, hogy mennyire van elzsírosodva a belső fala, mert az a vízelvezető képességét erősen befolyásolja. Vannak olyan vegyi anyagok, melyek használata segíti ennek a lerakódott elzsírosodásnak a feloldását, így az emésztőgödör hatékonyabban működik, ritkábban van szükség annak kiszippantására.

Ha emésztőgödröt kell kialakítanunk, akkor sok minden más mellett fontos szempont lehet az ingatlan fekvésének sajátossága is, valamint a talajvíz átlagos szintje. Ugyanis gyakran előfordul, hogy a nagyobb esőzések alkalmával megnő az emésztőgödör vízszintje, és a lakásban rendkívül kellemetlen bűzzel, de még akár fertőzésekkel is kell számolni. Akár csak a lakásban található lefolyók, úgy az emésztőgödör is képes dugulásra, és ez esetben ugyanúgy duguláselhárítás után kiált  a probléma: szakembert kell hívnunk.
Tudni kell azt is, hogy ma már az emésztőgödör rendkívül korszerűtlen megoldás, és várhatóan hamarosan teljesen eltűnnek ezek, hisz a szennyvízhálózatok kiépítése rohamos léptekben halad.

Az elmúlt évtizedek során a szennyvízcsatorna tisztítás területén komoly előrelépések történtek, ilyen például a woma (magasnyomású vízsugaras tisztító). Sajnos ugyanez nem mondható el az emésztőgödrök területén, azok dugulása során még ma is a jól bevált, régi szippantó csöveket alkalmazzák. A duguláselhárítás gyakoriságának szükségességét maga az emésztő űrtartalma, a talaj nedvszívó képessége, valamint a használat mértéke határozza meg.
Nyaralók, üdülők, hétvégi házak esetén az emésztőgödröt csak alkalmanként használjuk, így az még ma is sokkal gazdaságosabb, mint a szennyvízhálózatra rákötés. Azonban nem feltétlenül jó megoldás az emésztőgödör megépítése a csatornahálózatra való rákötéssel szemben. Éppen a ma már említett talajvíz az egyik fő ellensége a dolognak, és ez tavasszal, jelentős hóolvadáskor, nagyobb esőzések alkalmával kifejezetten kellemetlen lehet. Az emésztőgödör vízszintjét érdemes rendszeresen vizsgálnunk és időben megrendelni a szippantást, hogy az udvarunkat, esetleg visszafolyással a lakást ne öntse el a szennyvíz.

Ha az udvarunkban működő emésztőgödör található, akkor a szennyvízcsatornához képest még nagyobb figyelmet kell arra fordítanunk, hogy milyen anyagok jutnak bele. Ugyanis ha nem lebomló anyagokkal telítődik, mint pl. tisztasági betét, fültisztító pálca, pelenka, óvszer, stb., akkor könnyen dugulás alakulhat ki. Az általunk használt vegyszerek pedig, mint például növényvédő szerek, gyomirtó szerek pedig megölhetik a lebontásért felelős baktériumokat, sőt akár az emésztőgödör teljes baktérium-tenyészetét is kiirthatják.

Beépített WC és a tisztítószerek

Beépített WC és a tisztítószerek összefüggése

beépített wc
Beépített WC és a tisztítószerek

 

Első olvasásra kissé furcsának tűnhet bejegyzésem címe ”Beépített WC és a tisztítószerek” – vajon mire gondoljunk?

A beépített WC tartály minden esetben láthatatlan, hiszen falba épített, viszont a működtető gombok a nyomólapon vannak elhelyezve, ami egyik ékköve lehet egy szép mellékhelyiségnek. Legalábbis addig, amíg vigyázunk rá.

Sok helyen jártam már, ahol a mellékhelyiség takarítása együtt járt azzal, hogy egy drasztikus tisztítószerrel végigpermetezték, majd áttörölték a csempéket – a WC nyomólapot is – annak érdekében, hogy a szennyeződéseket, vízkő-lerakódásokat eltávolítsák. Ugyanakkor ezek az előlapok az alábbi anyagokból készülhetnek:

  • Műanyagból készült – belső, műanyag rudazatokkal
  • Műanyagból, vagy krómozott anyagból készült – belső bowdenes működtetés
  • Műanyagból, vagy krómozott anyagból készült – belső pneumatikus működtetés

Ezek közül csak a legelső pontban lévőt érheti vízkőoldó, vagy egyéb maróhatású tisztítószer!!! A többit nem, ugyanis a résekben maradó maró anyag a krómban, a bowdenben, ill. a légdugattyúkban maradandó károsodást okozhat. Ezeket csak egy nedves ronggyal töröljük át. Ha ezt rendszeresen megtesszük, akkor az előlap mindig tiszta marad.

Vegyszerek a duguláselhárításban

Duguláselhárítás vegyszerek használatával nem 100 %

Amikor dugulást észlelünk a háztartásban, akkor teljesen természetes módon megpróbáljuk azt saját magunk megoldani. Ezt javasolják a szakemberek is, hogy tegyünk egy kísérletet a probléma házi megoldására, mielőtt őket hívnánk.
Ehhez többféle lehetőség áll rendelkezésünkre egészen a pumpálástól kezdve, a szifon szétszedésig, és kitisztításig. Minden esetben más és más hatásos. A háziasszonyok legtöbb esetben valamilyen TV-ben reklámozott csodaszerhez folyamodnak, amely vegyszerek azt ígérik, hogy megszüntetik a dugulást. A környezetvédők inkább ecettel, szódabikarbónával, sóval, de még colával is próbálkoznak. Ahány ház annyi szokás – tartja a mondás, s valóban kinek – kinek más válik be.

No de mit válasszanak azok a háziasszonyok, akik a reklámozott kemikáliákat szeretnék kipróbálni? Számtalan fajtájú, márkájú termék kapható az üzletekben, amivel megpróbálhatjuk a csatornadugulást megszüntetni. Olyan széles a választék, hogy nehéz a választás. A duguláselhárítás vegyi megoldására nézzünk néhány szert:
A Brilliance nevű folyadékból negyedflakonnyit kell a lefolyóba önteni, majd forró vizes öblítést követően elvileg nem maradhat el az eredmény. Makacsabb dugulás esetén ismételjük meg az eljárást, de általában már egyetlen kezelés is hatásos szokott lenni.
A Búvár nevű granulátum az olcsóbb kemikáliák közé tartozik, forró vizes öblítéssel alkalmazható.

Mindannyian viszolygunk a haj, szőr, egyéb lefolyót eldugító anyagok eltávolításától, de a duguláselhárítás érdekében muszáj ezt megtennünk. Aki képtelen erre, az próbálkozhat a Chemitat granulátummal, melyből keveset kell csak önteni a lefolyóba, majd forró vizet kell ráengedni. Ha nem muszáj, kerüljük el a környezetkárosító anyagok használatát, vegyünk erőt magunkon és távolítsuk el kézzel, csipesszel az összegyűlt hajcsomót.
A ChrisalEconomic vegyszer egy erős koncentrátum, a lefolyóba öntés után 15-25 perc alatt kezd el hatni. Ezzel a szerrel bánjunk nagyon óvatosan, mert felmaródást okozhat a lefolyó nyílásába, ha esetleg mellé találjuk önteni, ezért az ide került vegyszert gyorsan le kell törölni.

A lefolyó tisztítószerek közül a legismertebb márka a Domestos. Ez az erős vegyszer szintén rövid hatóidő alatt fejti ki hatását, és oldja fel a letapadt szappanmaradékokat, zsiradékot és hajszálakat.
A következő termék a névsorban a HG folyékony vegyszer, amit szintén forró vizes öblítéssel kell utókezelni, de ezen kívül még langyos vizes befejezést is javasolnak a gyártók.

A  FLOW duguláselhárítóval is hasonlóképpen kell eljárni: a lefolyóba önteni, majd rövid  hatóidő után alapos öblítéssel fejezzük be a vegyszeres duguláselhárítást. Apróbb problémák megszüntetésére kitűnően alkalmazható ez a gyors és hatékony szer.
Szintén közismert szer a MrMuscle, amely egy kifejezetten erős vegyszer, ezért gumikesztyű használata elengedhetetlen a későbbi hámsérülések elkerülése miatt. Rendkívül erős és hatékony kemikália, szinte minden dugulást megszüntet.

Aki félti és óvja a környezetünket, ő a felsorolt kémia anyagokkal szemben válassza a lefolyótisztítás területén is a környezetkímélő megoldást. Az OPM Öko fantázianevű lefolyótisztító granulátum a környezetre kevésbé káros anyagokat tartalmaz, mégis hatékonyan segít orvosolni a dugulást.

A felsorolás közel sem a teljesség igényével készült, pusztán néhány tippet adunk azoknak, akik a kémiai csatorna és lefolyó tisztítószerekre esküsznek. Nagyon fontos, hogy ezeket a vegyszereket soha ne vegyítsük egymással, mert olyan mérgező gázok szabadulhatnak fel, amik komolyan veszélyeztetik az egészségünket! A vegyszerek alkalmazásakor nyissunk ablakot, hogy friss levegőnk legyen, és elkerüljük a szerek egészségkárosító hatását!

Csőgörényezés házilag, mint a duguláselhárítás bevált módszere

Csőgörényezés házilag

Csőgörényezés házilag
Csőgörényezés házilag

 

A duguláselhárítással megpróbálkozhatunk mi magunk is, ahogy ezt már több írásban is javasoltuk. Ki-ki maga dönt a módszerről. Tapasztalat, hogy a háziasszonyok rögtön valami csodaszerért nyúlnak, esetleg házi szereket kavarnak a varázskonyhában, míg a férfiak inkább erőből próbálkoznak: Szifon szétszedés, dróttal bepiszkálás, pumpa használata, stb.

Majdnem mindegy mivel próbálkozunk, egy a lényeg: Legyen hatásos a házi duguláselhárítás – ebben segít most a www.dugulaselharitast.hu duguláselhárító portál.
Van egy módszer a csőgörényes megoldás, amit szintén a hős háziuraknak javasolunk, mielőtt szakemberhez fordulnának, hátha épp ez hozza meg a sikert.

A csőgörény a nevével ellentétben nem egy állat, hanem egy nagyon frappáns, házilag használatos duguláselhárító segédeszköz, amellyel bárki egyedül is megbirkózhat az otthonában felmerült dugulással, mivel ezt az eszközt nem csak szakemberek szerezhetik be.

Bármelyik barkácsboltban megvehetjük az eszközt, de  ne gondoljunk valami bonyolult szerkezetre, amihez különleges szaktudás szükséges, sokkal inkább egy  egyszerű és könnyen  használható szerkentyűről van szó.

Feltekerve árusított, kisebb nagyobb csőbe is beférő rugószerű véggel bíró, esetleg villában végződő kéziszerszám. Az ára sem borsos, ezermestereknek jól jön  egy ilyen is a többi szerszám mellet..

A csőgörény használatakor viseljünk védőszemüveget és kesztyűt, nehogy valami  fertőzést összeszedjünk, vagy a szemünkbe jusson valamiféle veszélyes anyag!
Ha laikusként használjuk eme eszközt a duguláselhárításhoz, akkor azért nem árt ha ketten vagyunk, tehát egy jó haver, vagy vállalkozó szellemű szomszéd segítsége jól jön.

Míg az egyik ember bedugja a csőbe a csőgörényt, addig a másik az akadásoknál az óramutató járásával megegyezően tekeri a kart, így tud előrehaladni az eszköz a csőben. Az eredmény a lassú, óvatos, visszafelé húzáskor érhető el úgy, hogy a folyamatot többször is megismételjük. Egy dologra azonban nagyon ügyeljünk: Legyünk türelmesek és óvatosak, nehogy beszakadjon a csőbe a csőgörény, mert akkor tényleg  már csak szakember tud segíteni.

A csőgörény használható mosogató, mosdó, padlóösszefolyó, valamint a WC  esetében is , ez  utóbbinál  kifejezett óvatossággal  és  kellő odafigyeléssel.
A csőgörény acélból készül, és háromféle hosszúságban létezik.

Az eszköz végén  található egy-egy spirál, vagy villa, ami segítséget nyújt  a szennyeződések eltávolításában. A három méteres csőgörény fejrésze kissé megnyújtott, az öt méteres végén egy két centis spirál segíti a munkát, a legerősebb csőgörény esetén  pedig egy két centiméter átmérőjű villa veszi fel a küzdelmet a makacs szennyeződésekkel.

A hajtókar segítségével pedig tekerő mozdulatokat tudunk végezni, hogy bejuttathassuk a csőgörényt a csőbe, majd ugyanígy haladunk vele vissza is: kitekerő mozdulatokkal húzzuk a csőgörényt, ami sikeres esetben  magával hozza a csőben dugulást okozó anyagokat.

Ha a csőgörényes magánakciónk nem vezet sikerre, akkor tényleg nincs mit tennünk, kell hívnunk egy szakembert, aki tapasztalt a duguláselhárítások területén. Nem lesz boldog tőle, ha esetleg beszakítottuk a csőgörényt, de ő még ezt is meg fogja tudni oldani.

Ha nem érzünk magunkban elég ügyességet, akkor jobb, ha nem is költünk csőgörényre, és nem fárasztjuk magunkat a megoldáskereséssel, hanem egyből szakembert hívunk. A legjobb azonban, amit nem győzünk elégszer hangsúlyozni: A megelőzés!

Legyünk körültekintőek, ha a lefolyóink védelméről van szó, és kövessünk el mindent, hogy ne legyen szükségünk duguláselhárításra! Ma már rengeteg féle vegyszer, szűrő, pumpa kapható, tegyünk meg mindent lefolyóink tisztaságáért!

Beépített WC tartály meghibásodás

beépített wc tartály
beépített wc tartály

A beépített WC tartály lényege, hogy az egész szerkezet láthatatlanul rejtve legyen, ugyanakkor megoldható legyen a javítása falbontás nélkül. A tartály olyan mértékű meghibásodása, hogy az egészet cserélni kelljen, aránylag ritka, ha megfelelő gondossággal használják. Lényeges, hogy a legkisebb hibajelenség esetén szakember vízszerelőt hívjunk, és megnézessük a szerkezetet. A legkisebb hiba esetén sem tanácsos várni, mert akkor a javítás és nehezebb és drágább lesz. Ha például a házban valami miatt a vízszerelők elzárják a vizet, akkor az újra nyitáskor a vízvezetékek belső felületéről leváló apró szemcsék, hordalékok eltömíthetik a WC tartály szelepét, ezért ezt néha tisztítani kell.

Azonnal hívjunk vízszerelőt,

  • ha nem a megszokott idő alatt áll le az öblítés, vagy pl rá kell segíteni a nyomógombra, hogy leálljon,

  • ha a WC csészében egy kis vízér csordogál, vagyis szivárog a WC tartály,

  • ha a legkisebb nedvesedést észleljük a tartály körüli falszakaszon,

  • ha bármilyen – addig nem észlelt – rendellenességet tapasztal.

Hívjon bizalommal, segíteni fogok! Budapesten ingyenes a kiszállás. 06-20/7713029. 

Beépített wc tartály javítása

Amit a beépített WC-ről tudni kell!

beépített wc
beépített wc

Modern otthonokban egyre elterjedtebb a falba épített WC tartály szerelése. Egyik előnye, hogy a tartály nem a fürdőszobából, vagy a WC helyiségéből veszi el a teret, így nagyobbnak érezhetjük a helyiséget. A másik előnye a design. Összehasonlíthatatlanul szebb egy ilyen beépített WC tartályos megoldás, mint a régebbi falon kívüli. Egy- két hátránya azért van. Ez az árkülönbségben nyilvánul meg, hiszen sokkal drágább, a kivitelezése is nagyobb költséggel jár valamint a javítása, szerelése is körülményesebb . Budapesten kiszállási díj nélkül vállalok falba beépített WC tartály javítást. Hívjon bizalommal 06-20-7713029. Legyen Ön a következő elégedett ügyfelem!

Dugulás a lakásban? Jól jön a gyors segítség!

Dugulás
Dugulás

A fürdőszoba, a konyha és a toalett otthonunk azon helyiségei, ahol a dugulás jelenségével találkozhatunk a legtöbbször. A probléma nem csak a kellemetlen szagok miatt érdemel figyelmet, hanem a szaniterek használhatóságának szempontjából is. A házilagos duguláselhárító szerek is egyfajta megoldást kínálhatnak vagy a kézi csögörény, de sok esetben bizony csak a duguláselhárító szakember nyújthat hatékony segítséget.

dugulás minden ingatlannál egyaránt jelentkezhet, hiszen főként azon múlik, mennyire figyelünk oda a lefolyók használatára, valamint azok karbantartására. Általában a zsiradék, a hajszálak, a túlzott mennyiségű tusfürdők, samponok, mosóporok és mosogatószerek okoznak dugulást, de a toalettben lehúzott higiéniai termékek, vagy a túlzott wc papír használata, amelyet csak kevés vízzel öblítünk le vagy a használt macskaalom is állhatnak a háttérben. Amint bekövetkezett a probléma, legtöbben szeretnénk mihamarabb a végére járni. Ha nem válik be a pumpálás, a boltok polcain sorakozó vegyi anyagokhoz nyúlunk, ám ezek sokszor elég drágák, és használatukkal is érdemes körültekintően bánni.

A dugulás elhárító szakemberek azt javasolják, hogy ha nem válnak be néhány alkalmazás után a vegyi anyagok, és az ecetes, szódabikarbónás, bóraxos házilagos megoldások is csődöt mondanak, akkor célszerű mihamarabb profikat hívni a duguláselhárítás feladatára. Ez nem csak a szaniterek mihamarabbi zökkenőmentes használata miatt lényeges, hanem a rendszer épségének apropóján is. A visszafelé folyó szennyvíz ugyanakkor kellemetlen szagú, sőt, fertőzéseket is terjeszthet. Legjobb, ha olyan csapat mellett teszi le a voksot, amely már jelentős tapasztalattal rendelkezik, és díjmentes kiszállással, gyors, precíz és tiszta munkavégzéssel szolgálja igényeit. Mindezen felül érdemes a megelőzésre is odafigyelnie, ugyanis ha időnként duguláselhárító anyagokkal, vagy egyszerű forró vízzel átöblíti a rendszert, úgy kisebb esélye lesz a makacs dugulások kialakulásának.