Vegyszerek a duguláselhárításban

Duguláselhárítás vegyszerek használatával nem 100 %

Amikor dugulást észlelünk a háztartásban, akkor teljesen természetes módon megpróbáljuk azt saját magunk megoldani. Ezt javasolják a szakemberek is, hogy tegyünk egy kísérletet a probléma házi megoldására, mielőtt őket hívnánk.
Ehhez többféle lehetőség áll rendelkezésünkre egészen a pumpálástól kezdve, a szifon szétszedésig, és kitisztításig. Minden esetben más és más hatásos. A háziasszonyok legtöbb esetben valamilyen TV-ben reklámozott csodaszerhez folyamodnak, amely vegyszerek azt ígérik, hogy megszüntetik a dugulást. A környezetvédők inkább ecettel, szódabikarbónával, sóval, de még colával is próbálkoznak. Ahány ház annyi szokás – tartja a mondás, s valóban kinek – kinek más válik be.

No de mit válasszanak azok a háziasszonyok, akik a reklámozott kemikáliákat szeretnék kipróbálni? Számtalan fajtájú, márkájú termék kapható az üzletekben, amivel megpróbálhatjuk a csatornadugulást megszüntetni. Olyan széles a választék, hogy nehéz a választás. A duguláselhárítás vegyi megoldására nézzünk néhány szert:
A Brilliance nevű folyadékból negyedflakonnyit kell a lefolyóba önteni, majd forró vizes öblítést követően elvileg nem maradhat el az eredmény. Makacsabb dugulás esetén ismételjük meg az eljárást, de általában már egyetlen kezelés is hatásos szokott lenni.
A Búvár nevű granulátum az olcsóbb kemikáliák közé tartozik, forró vizes öblítéssel alkalmazható.

Mindannyian viszolygunk a haj, szőr, egyéb lefolyót eldugító anyagok eltávolításától, de a duguláselhárítás érdekében muszáj ezt megtennünk. Aki képtelen erre, az próbálkozhat a Chemitat granulátummal, melyből keveset kell csak önteni a lefolyóba, majd forró vizet kell ráengedni. Ha nem muszáj, kerüljük el a környezetkárosító anyagok használatát, vegyünk erőt magunkon és távolítsuk el kézzel, csipesszel az összegyűlt hajcsomót.
A ChrisalEconomic vegyszer egy erős koncentrátum, a lefolyóba öntés után 15-25 perc alatt kezd el hatni. Ezzel a szerrel bánjunk nagyon óvatosan, mert felmaródást okozhat a lefolyó nyílásába, ha esetleg mellé találjuk önteni, ezért az ide került vegyszert gyorsan le kell törölni.

A lefolyó tisztítószerek közül a legismertebb márka a Domestos. Ez az erős vegyszer szintén rövid hatóidő alatt fejti ki hatását, és oldja fel a letapadt szappanmaradékokat, zsiradékot és hajszálakat.
A következő termék a névsorban a HG folyékony vegyszer, amit szintén forró vizes öblítéssel kell utókezelni, de ezen kívül még langyos vizes befejezést is javasolnak a gyártók.

A  FLOW duguláselhárítóval is hasonlóképpen kell eljárni: a lefolyóba önteni, majd rövid  hatóidő után alapos öblítéssel fejezzük be a vegyszeres duguláselhárítást. Apróbb problémák megszüntetésére kitűnően alkalmazható ez a gyors és hatékony szer.
Szintén közismert szer a MrMuscle, amely egy kifejezetten erős vegyszer, ezért gumikesztyű használata elengedhetetlen a későbbi hámsérülések elkerülése miatt. Rendkívül erős és hatékony kemikália, szinte minden dugulást megszüntet.

Aki félti és óvja a környezetünket, ő a felsorolt kémia anyagokkal szemben válassza a lefolyótisztítás területén is a környezetkímélő megoldást. Az OPM Öko fantázianevű lefolyótisztító granulátum a környezetre kevésbé káros anyagokat tartalmaz, mégis hatékonyan segít orvosolni a dugulást.

A felsorolás közel sem a teljesség igényével készült, pusztán néhány tippet adunk azoknak, akik a kémiai csatorna és lefolyó tisztítószerekre esküsznek. Nagyon fontos, hogy ezeket a vegyszereket soha ne vegyítsük egymással, mert olyan mérgező gázok szabadulhatnak fel, amik komolyan veszélyeztetik az egészségünket! A vegyszerek alkalmazásakor nyissunk ablakot, hogy friss levegőnk legyen, és elkerüljük a szerek egészségkárosító hatását!