Csatornatisztítás: Kezdjük az alapoknál!

eldugult lefolyó

A családi házak számos előnyt kínálnak a panelekkel és a társasházakkal szemben, ugyanakkor az ingatlanhoz tartozó rendszerrel kétségkívül több probléma adódhat. Mire gondolunk pontosan? Bár a dugulások az ingatlan jellegétől függetlenül előfordulhatnak, de családi házaknál nem kérdés, hogy ki okozta a bajt, és kinek a portáján kell keresni a megoldást. A csatornatisztítás profi kezekkel gyorsan segítséget jelenthet. Ha azonban ilyen egyszerű módszert választanának a legtöbben, akkor nem lenne piaca a lefolyótisztítóknak és a többféle, házi duguláselhárításhoz használatos eszközöknek.

Biztos menni fog házilag?

Mit tesz a mai kor embere, ha dugulás jelentkezik otthonában? Hát persze, hogy a csatornatisztítás az utolsó gondolata. A lefolyótisztítók és a házi csőgörény már annál inkább fókuszba kerül. Mindent, csak ne kelljen munkadíjat fizetni. Miért is tennék, amikor ezermesterként biztosak vagyunk abban, hogy megoldható a dugulás, és néhány próbálkozással a rendszer újra átjárható lesz? A gyakorlatban azonban nem megy ilyen egyezerűen a dolog.

Kamerás vizsgálat és csatornatisztítás

A lefolyótisztítót sokszor csak nyeli a rendszer, és semmilyen változás nem történik, még a pumpálás ellenére sem. Ha szerencséd van, és persze egy korszerű WC pumpád, akkor a makacs dugulásokkal is leszámolhatsz. Garancia persze nincsen, és ha már hetek, hónapok óta bajlódsz a kisebb-nagyobb dugulásokkal, akkor nem biztos, hogy az első házilagos próbálkozás megoldást kínál. A baj az az egésszel, hogy nem tudhatod, hol és milyen jellegű a probléma. Ennek célirányos megismerésének érdekében a szakemberek a kamerás cső- és csatornavizsgálatot szokták bevetni. Vizsgálódni azonban nem elég, a cselekvés is fontos.

Fókuszban a korszerűsítés

A kertes ingatlanok esetében a csatornatisztítás hozzájárulhat a dugulások megelőzéséhez, a kellemetlen szagok megszüntetéséhez, de dugulás esetén is hasznos megoldásnak számít. A régi építésű házaknál igen bonyolult lehet a rendszer, és néha bizony a talajban levő csövek cseréjére is szükség lehet a helyreállítás érdekében. Mielőtt azonban éppen emiatt döntenél a házilagos bajlódás mellett, érdemes tudnod, hogy hosszútávon kifizetődő lehet a korszerűsítés a csatornához tartozó rendszert illetően.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük