Hogyan előzi meg a víz- és csatornatervezés a dugulásokat?

2020. 02. 27.

A víz- és csatornatervezés kihagyhatatlan szolgáltatás

Sok lakásban hiába ügyelnek a lefolyók rendszeres tisztítására, akkor is gyakran kialakulnak a kisebb-nagyobb dugulások. Sok esetben hiába minden praktika: a probléma forrása a csatornahálózat hibás kialakítása. Előrelátó víz és csatorna tervezés segítségével megelőzhető a dugulások egy jelentős része is.

Sok esetben a dugulás kialakulásának műszaki okai vannak, melyek a helytelen kivitelezésből, az előrelátás nélküli tervezésből erednek. E hibák egy részét már az építkezéskor elkövetik. Sok házban túl kicsi a csövek lejtése, vagy túl kanyargósak a gerincvezeték előtti csőszakaszok. Előfordul lényegesen nagyobb kivitelezői hiba is. Vidéki város meghatározó társasházánál találkoztunk azzal a problémával, hogy a házból kivezető főcsatorna folyásiránnyal ellentétesen csatlakozott a városi gerincvezetékre. A következmény: állandó dugulások, esős időszakban visszafolyó szennyvíz, rendszeres csatornaszag. A kivitelezői hibákat ilyen esetben már megoldani nem lehet, csak kicsit enyhíteni a következményeket.

Hibához vezetnek az átgondolatlan ingatlanbővítések is

A műszaki problémák másik csoportja a helytelen felújításokra és rosszul kivitelezett utólagos ingatlanfejlesztésekre vezethető vissza. A ma 40-50 éves házak jó része átesett már egy-két átépítésen, korszerűsítésen. Ma több és más fürdőszobát használunk, mint a hatvanas években. Új helyiségeket ragasztanak a házhoz, s ezekhez elvárás a külön fürdőszoba is. Az utólagos hozzáépítések jelentősen megterhelik az eredeti csatornahálózatot. Sok esetben a rákötések csak kisebb-nagyobb furfanggal valósíthatók meg.

Sok ilyen utólagos toldozásnál derül ki, hogy túl sok a kanyar a csatornarendszerben, hosszúak a benti csőszakaszok, kicsi az esése a csatornának. A végeredmény szinte ugyanaz minden esetben: a szennyvíz nehezen folyik le, gyakoriak a dugulások, csatornaszag alakul ki a vizes helyiségekben. Néhány apró víz és csatorna tervezési hiba évekre megkeseríti a lakók életét. E hibák egy része előre látható, s már a közművek kialakítása során megelőzhető.

A helyi szokások átgondolása már a csatornatervezés során

A víz és csatorna tervezés során alaposan át kell gondolni az ingatlan jövőbeli lehetőségeit és használatának módját is. Vajon lesznek-e majd bővítések? Szükség lesz-e új rákötésekre, új épületek vagy épület-elemek bekötésére a meglévő rendszerbe?

Lényeges kérdés, hogy változik-e a későbbiek során a használat módja? Felépül ma egy társasház, elsősorban a lakók igényeinek a kiszolgálására. De lehet, hogy az évek során a lakások nagyobb részét vállalkozások foglalják el, melyek egészen más vízvételi és csatornahasználati igényekkel lépnek fel. Például egy étterem nyílik a ház földszintjén, s az elsősorban lakásokra tervezett csatornahálózatot a főzés és mosogatás napi zsíros, olajos szennyvize terheli majd.

A víz és csatornahálózat használata számos napi meglepetést rejt magában, ha a közművek kialakítását vagy felújítását nem előzi meg a víz és csatorna rendszerek tervezése alapos és átgondolt módon. Már a beruházás kezdeti tervezési szakaszában kérje ki épületgépész mérnökcsapatunk tanácsát, hogy később már ne kelljen kellemetlen meglepetésekkel szembesülnie a víz- és csatornahálózat napi használata során.

Archívum

Telefon:

+36 70 7755 190

E-mail:

info@dugulaselharitast.hu
Duguláselhárítás logo

ADATVÉDELMI

BLOG

ÁRAK